ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ – ΑΝΔΡΩΝ

(9-30/9/2018, ΙΤΑΛΙΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)

                Με τη 2η φάση, (16 ομάδες) συνεχίζεται το Παγκόσμιο του 2018… Μετά από μία ΕΠΙΚΗ πρώτη φάση, όπου λόγω του συστήματος της διοργάνωσης κανένα ματς δεν ήταν αδιάφορο, οι 4 πρώτες του κάθε ομίλου (των 6 ομάδων), τοποθετήθηκαν σε 4 νέους ομίλους, μεταφέροντας ΟΛΟΥΣ τους βαθμούς της πρώτης φάσης. Οι 1ες του κάθε ομίλου της 2ης φάσης κι οι 2 καλύτερες από τις 2ες ,  προκρίνονται στην 3η φάση. Εκεί θα γίνουν 2 όμιλοι των 3 ομάδων (στο Τορίνο) και οι 2 πρώτες κάθε ομίλου θα παίξουν χιαστί στα ημιτελικά, για να βγουν τα ζευγάρια του μικρού και του μεγάλου τελικού. Αναλυτικά:

ΟΜΙΛΟΣ E (Μιλάνο – ΙΤΑΛΙΑ, Φόρουμ ντι Ασάγκο):

Η Ιταλία(15 β) έχει το απόλυτο των βαθμών και μία νίκη με 3-0 ή 3-1 επί της Φιλανδίας, σήμερα, θα της δώσει λογικά την πρόκριση ακόμη κι ως καλύτερη 2η. Ο Ιβάν Ζάιτσεφ (φώτο, ίσως η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα του Παγκοσμίου βόλεϊ), μαζί με τους Οσμάνι Χουαντορένα, Φίλιππο Λάνζα και τον 2μετρο νεαρό πασαδόρο, τον 22χρονο Σιμόνε Τζιανέλλι, οδηγούν τους Ατζούρι εκ του ασφαλούς μέχρι στιγμής. Ο εναρκτήριος αγώνας της διοργάνωσης με την Ιαπωνία, έγινε στο ιστορικό ανοιχτό γήπεδο Foro Italico, υπό του χιλιοτραγουδισμένου έναστρου ουρανού της Ρώμης… Έτσι γιατί μπορούσαν… Μετά ο όμιλος μεταφέρθηκε στην Φλωρεντία…

Η Ολλανδία (11β.) ξεκίνησε άσχημα (0-3 από τον Καναδά). Με τον πρώην πασαδόρο Νιμίρ Αμπντελ Αζίζ σε ρόλο διαγώνιου, να παίρνει στην κυριολεξία φωτιά, έκανε 4 σερί νίκες, εκ των οποίων 3-1 την Βραζιλία και 3-2 με ολική ανατροπή επί της Γαλλίας. Στο συγκεκριμένο αγώνα, ο 27χρονος Μαροκινής καταγωγής έκανε το ματς της ζωής του, όντας ασταμάτητος σ’ επίθεση, μπλοκ και σερβίς. Το πέταγμά του στο σερβίς κι ο τρόπος που «βουτάει» από την γραμμή στο γήπεδο, έδιναν την εντύπωση ότι έκανε επιθέσεις χωρίς μπλοκ, πίσω από τα 9 μέτρα.

Η Ρωσία (10β.), έχασε 5 βαθμούς, στον «όμιλο του θανάτου», στο Μπάρι, από ΗΠΑ (1-3) και Σερβία (2-3) και τα περιθώρια στένεψαν για τους κατόχους του Nations League 2018 και Πρωταθλητές Ευρώπης 2017. Η σύνθεσή της, όμως, προκαλεί τρόμο, αφού η βάση της ομάδας είναι η Ζενίτ Καζάν, που … καταδυναστεύει Ρωσία, Ευρώπη και Κόσμο τα τελευταία 4 χρόνια (Μπούτκο, Μικχάιλοφ, Βούλβιτς, Βερμπόφ). Οι 2 ακραίοι της Φάκελ Ούρενγκοϊ (Βολκόφ και Κλιούκα) έχουν ποιότητα αλλά όχι την εμπειρία των υπολοίπων. Στα τελευταία ματς ο αρχηγός Αλεξάντερ Γκράνκιν, πέρασε ως πασαδόρος, αντί του Μπούτκο, προσπαθώντας να δώσει περισσότερη ενέργεια. Το μεγάλο όνομα, είναι σίγουρα ο ψηλότερος παίκτης του κόσμου, τουλάχιστον στο ανώτατο επίπεδο. Ο Ντμίτρι Μουσέρσκι, ο άνθρωπος που σάλπισε την αντεπίθεση για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο, το 2012, στην ανατροπή του 0-2 σετ και 19-22 στο 3ο, απέναντι στους Βραζιλιάνους. Κοιτάει τον κόσμο από τα 2.18 κι εκτελεί από τα 3.75 (μισό μέτρο πάνω από την αντένα κι 1.30 πάνω από το φιλέ, που είναι στα 2.43 !!!). Η δύναμη της ομάδας στο Nations League ήταν το μπλοκ, κάτι που λείπει στα κρίσιμα σημεία. Πάντως , αν επιβιώσει της διαδικασίας και προκριθεί στην 6άδα, σημαίνει ότι θα έχει φορμαριστεί και θα είναι, πλέον, ικανή στο Τορίνο, να φτάσει ως το τέλος του δρόμου.

Η Φιλανδία (6β), τέλος, λογικά θα περιοριστεί στο να πάρει το καλύτερο δυνατό, αλλά η πρόκριση για να έρθει θα χρειαστούν πολλές «συγκυρίες συμπτωματικών συμπτώσεων», όπως θα έλεγε ο βετεράνος αθλητής και προπονητής μπάσκετ, Στιβ Γιατζόγλου. Ο πασαδόρος Τερβαπόρττι θα αγωνιστεί φέτος στον Ολυμπιακό.

Το πρόγραμμα:

21/9, 18.00: Ολλανδία – Ρωσία

21/9, 22.15: Ιταλία – Φινλανδία

22/9, 18.00: Ολλανδία – Φινλανδία

22/9, 22.15: Ρωσία – Ιταλία

23/9, 18.00: Ρωσία – Φινλανδία

23/9, 22.15: Ιταλία – Ολλανδία

ΟΜΙΛΟΣ F (Μπολόνια – ΙΤΑΛΙΑ, Παλαντόζα):

                Η Βραζιλία (11β.) είναι το φαβορί, αλλά η απώλεια 3 βαθμών με την Ολλανδία στέρησε πολύτιμο οξυγόνο, και πλέον Βέλγιο και Σλοβενία είναι σε απόσταση βολής. Η χρυσή ολυμπιονίκης στα πάτρια εδάφη (2016) μπορεί να μην έχει το ρεπερτόριο του jogo bonito (παιχνιδιού όμορφου) της φουρνιάς της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά έχει την ποιότητα και τον κυνισμό να φτάνει στο στόχο της. Οι συνεργασίες του πασαδόρου κι αρχηγού, Μπρούνο Ρεζέντε και του κεντρικού μπλοκέρ, Λούκας Σάαντκαμπ, αποτελούν τη σύνδεση της τωρινής φουρνιάς με την ομαδάρα που άλλαξε το παγκόσμιο βόλει, των Τζίμπα, Ρικαρντίνιο, Σέρτζιο Σάντος, Μουρίλλο Έντρες, Γκουστάβο Έντρες, Αντρέ Νασιμέντο, Αντρέ Ελλέρ κ.α. Δύναμη πυρός ο διαγώνιος Ντάγκλας Σόουζα, ενώ ο Λίπε (Φελίπε Φοντέλες), έχει περάσει από τον Ολυμπιακό…

                Το Βέλγιο (10β.) δείχνει ότι έχει επιστρέψει για τα καλά. Στα προκριματικά άφησε έξω, μεταξύ άλλων τη Γερμανία (2η θέση στο Ευρωπαϊκό του 2017, 3η στο Παγκόσμιο του 2014), στερώντας την παρουσία του Γκιόργκι Γκρόζερ, του πιο ισχυρού και γρήγορου «αγκώνα» μαζί με τον Ιβάν Ζάιτσεφ. Ο Ντε Ρου, ο αρχηγός, είναι το μεγάλο όνομα, ενώ ο Βάλκιερς ήταν την προηγούμενη σεζόν ο πασαδόρος του ΠΑΟΚ.

                Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης 2015, Σλοβενία (9β.), θα έχει δεύτερη ευκαιρία απέναντι στο Βέλγιο, στο κυνήγι της 2ης θέσης κατ’ αρχάς (ηττήθηκε στη Φλωρεντία 3-2), αλλά χρειάζεται καθαρά σκορ σε 2 ματς και βαθμό ή βαθμούς με Βραζιλία. Οι Τίνε Ούρναουτ (πέρασε από Ολυμπιακό) και Μίτα Γκασπαρίνι (πέρασε από Ηρακλή Θες/νικης) είναι οι κολώνες της ομάδας.

                Τέλος η Αυστραλία (7β.) κάνει μία ακόμη αξιοπρεπή παρουσία, αλλά προς το παρών, οι «βολεϊρούς» δύσκολα θα συνεχίσουν και στο Τορίνο. Παράσημο γι αυτός το γεγονός ότι έκοψαν βαθμό από τις ΗΠΑ, στο Μπάρι (ήττα 2-3).

                Το πρόγραμμα:

21/9, 18.00: Βραζιλία – Αυστραλία

21/9, 21.30: Βέλγιο – Σλοβενία

22/9, 18.00: Αυστραλία – Βέλγιο

22/9, 21.30: Σλοβενία – Βραζιλία

23/9, 18.00: Σλοβενία – Αυστραλία

23/9, 21.30: Βέλγιο – Βραζιλία

ΟΜΙΛΟΣ G (Σόφια – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, Αρένα Αρμέετς

                Οι ΗΠΑ (13β.), είναι κατά πολλούς το μεγάλο φαβορί. Αήττητη από τον «όμιλο του θανάτου», ομάδα με τρομακτική ομοιογένεια, αλλά και μεγάλο κίνητρο, αφού στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις δείχνει ότι … «το ‘χει» κι είναι θέμα χρόνου να έρθει κάποια πρωτιά. Με τον κορυφαίο πασαδόρο του κόσμου, κατά πολλούς, Μίκα Κρίστενσον, τον αστέρα της Ζενίτ Καζάν, Ματ Άντερσον και πολύ …πάρα μα πάρα πολύ  ταλέντο στο αρχικό line up (Τέιλορ Σάντερ,  Άαρον Ράσελ, Μάξουελ Χολτ, Ντέιβιντ Σμιθ, Έρικ Σότζι), ίσως για τους παίκτες του Σπίροου ήρθε η ώρα τους. Βέβαια, ασχέτως αν δεν τίθεται θέμα ποιότητας, οι αντίπαλοι στον όμιλο είναι ίσως οι πλέον «ύπουλοι» για ζημιά. Το Ιράν κι ο Καναδάς που παραδοσιακά κάνουν το βίο αβίωτο στη team USA, στις πολιτικές και γειτονικές τους κόντρες, ενίοτε τη «ματώνουν» κιόλας… Και το πληγωμένο θηρίο, Βουλγαρία, που πλέον, όπως φάνηκε στην ήττα με την Πολωνία, στο τελευταίο ματς, βάζει στην εξίσωση και το… Βαλκάνιο κοινό της…

                Το Ιράν έδειξε τα δόντια του σε μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση. Με νίκη επί της Βουλγαρίας, μοναδική ήττα από Πολωνία και παράσημο την 6αδα στο προηγούμενο Παγκόσμιο (2014) και την 8αδα στο Ρίο (2016), θα φανεί πλέον, αν αυτή η φουρνιά έχει κάτι παραπάνω να δώσει, ή έχει περάσει προ πολλού το ταβάνι της. Ο πασαδόρος Σαΐντ Μαρούφ, είναι το Α και το Ω, ο μεγάλος αστέρας για το ψυχωμένο και γεμάτο ενέργεια σύνολο του Ιγκορ Κολάκοβιτς.

                Η συνδιοργανώτρια Βουλγαρία (9β.), έχοντας στα πιτς τον Τσβέταν Σοκόλοβ, με τον Ουτσίκοφ (πέρυσι στον ΠΑΟΚ) να παίρνει τη θέση του, προσπαθεί να είναι ανταγωνιστική, αλλά στα 2 δυνατά τεστ, με Ιράν και Πολωνία, πήρε κάτω από τη βάση στο ψυχισμό και 0 από τους διαθέσιμους 6 βαθμούς. Με την παλιά φρουρά να έχει σχεδόν αποχωρήσει (το λίμπερο Σαλπάροφ, κρατάει τη σημαία ψηλά), οι σταρ της αποστολής βρίσκονται στην άκρη του πάγκου και στα επίσημα: Πλάμεν Κονσταντίνοφ (ο μόνος που πήρε πρωτάθλημα Ελλάδος με 4 διαφορετικές ομάδες, Άρη, Ηρακλή, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό), για head coach, ύστερα από την τεράστια καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, πλέον εδώ και λίγα χρόνια ακολουθεί την προπονητική. Λιούμπομιρ Γκάνεφ, αντιπρόεδρος της Βουλγάρικης ομοσπονδίας, μεγάλη καριέρα στην Ιταλία κι ειδικά Αλπιτούρ Κούνεο, όπου λατρεύτηκε σα θεός και συμπαίκτης του Πλάμεν στον Άρη το 1997, όταν κι έσπασε το δίπολο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Αν πάρει ενέργεια από το κοινό της θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητές της για την 6αδα.

Τέλος, ο Καναδάς (9β.), ξεκίνησε φουριόζικα, διέλυσε στην πρεμιέρα την Ολλανδία, αλλά στα 2 τελευταία ματς, με Βραζιλία και (κυρίως) με Γαλλία έδειξε να «σπάει» ψυχικά και πνευματικά σε must win καταστάσεις. ΟΜΑΔΑ με κεφαλαία, ομάδα του προπονητή της, που είναι κι ο σταρ της αποστολής: Στεφάν Αντινγκά, πρώην ακραίος της Εθνικής Γαλλίας στα 00s, τρομερός υποδοχέας κι αμυντικός, σ’ εκείνη την ομάδα με το απίστευτο αμυντικό ένστικτο. Με Ενό και Γκρανβορκά , η μπάλα δεν έπεφτε κάτω με τίποτα. Οδήγησε την γηπεδούχο Πολωνία στη «γη της επαγγελίας» (παγκόσμια πρωταθλήτρια), το 2014.

Το πρόγραμμα:

21/9, 17.00: ΗΠΑ – Καναδάς

21/9, 20.40: Βουλγαρία – Ιράν

22/9, 17.00: Ιράν – Καναδάς

22/9, 20.40: Βουλγαρία – ΗΠΑ

23/9, 17.00: ΗΠΑ – Ιράν

23/9, 20.40: Βουλγαρία – Καναδάς

ΟΜΙΛΟΣ Η (Βάρνα – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, Κουλτούρ Σπορ Παλάστ)

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2014, Πολωνία (15β.) υποστηριζόμενη από το πλέον ένθερμο βολεϊκό κοινό, μάλλον νοιώθει εντός έδρας πάλι. Μετά την αναμενόμενη ανανέωση, προ τετραετίας, η Πολωνία δείχνει και πάλι στον αφρό. Με τους Κούρεκ (διαγώνιος, πλέον) και Κούμπιακ να δίνουν τον παλμό της εξέδρας στο γήπεδο, το Φαμπιάν Ντρίζγκα (πασοδόρος, πέρυσι, του Ολυμπιακού) να δίνει το ρυθμό, ο Βιτάλι Χέινεν είδε την ομάδα του να κάνει… πασαρέλα στη Βάρνα, να διατηρεί το αήττητο (με Ιταλία, ΗΠΑ) και να είναι η μόνη ομάδα που δεν ταξίδεψε για την επόμενη φάση. Ξεκινάει με βαθμολογικό πλεονέκτημα από Σερβία και Γαλλία, 2 ομάδες που μπορούν μετάλλιο κι αν καθαρίσει με τρίποντο την Αργεντινή, μάλλον τελειώνει την πρόκριση, στη χειρότερη ως από τις 2 δεύτερες… Η μόνη περίπτωση να μείνει έξω, τότε είναι να κερδίσει 3-2 η Γαλλία τη Σερβία και να χάσει μετά με 3-0 από αμφότερες, όπως κι η Αργεντινή. Αυτά τα 2 ματς, όμως θα δείξουν και το μέταλλο της ομάδας, απέναντι σε 2 αντιπάλους που θα έρθουν με το «μαχαίρι στα δόντια». Ερωτηματικό τι θα μπορούσε ακόμη, αν αγωνιζόταν ο κορυφαίος παίκτης του Κόσμου. Ο Κουβανός Βιλφρέντο Λεόν, που μεγαλούργησε 4 χρόνια με τη Ζενίτ Καζάν, έχει Πολωνικό διαβατήριο από το 2015, είναι παντρεμένος με Πολωνή, εξέφρασε την επιθυμία να αγωνιστεί, αλλά…

Η Σερβία (12β.), δείχνει μαζί με τις ΗΠΑ το μεγαλύτερο βαθμό ομοιογένειας. Γι αυτό και το μεταξύ τους ματς των 5 σετ, είναι μέχρι στιγμής το καλύτερο της διοργάνωσης. Η νίκη στο 5ο σετ επί της Ρωσίας (η οποία την κέρδισε στον τελικό του Nations League), έδωσε φτερά στα «ορθόδοξα αδέρφια», αλλά τώρα έρχονται μεγάλα ζόρια. Αν επιβιώσουν, πάνε για μετάλλιο. Μεγάλη πληρότητα στο κέντρο, καλό τουρνουά, ως τώρα ο Ατανασίεβιτς… Με τη Γαλλία , το πρώτο ματς, είναι ο ορισμός του «αίμα κι άμμος»…

Η Γαλλία (11β.), προσπαθούσε στην πρώτη φάση να ενσωματώσει τον τραυματία Νγκαπέθ, έδειξε μεταπτώσεις στην απόδοση, μ’ αποκορύφωμα το κάζο με την Ολλανδία (ήττα από 2-0 υπέρ της σετ). Στο τελευταίο ματς, με τον Καναδά, όμως, όπου οτιδήποτε άλλο εκτός από τρίποντο θα ήταν από ζημιά εώς  καταστροφή, ο Νγκαπέθ την οδήγησε εκ του ασφαλούς. Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2015, 1η θέση World League 2017, top class ποιότητα σε πρώτη μπάλα (Ζένια Γκρεμπένικοφ, λίμπερο), πάσα (Μπεντζαμίν Τονιουτί) κι επίθεση (Ερβίν Νγκαπέθ), ταλέντο που… ξεχειλίζει, προπονητής που την οδήγησε στις πολυπόθητες πρωτιές (Λοράν Τιγί)… Μπαίνει στην επόμενη φάση με αέρα, αλλά το πρώτο ματς θα κρίνει πολλά…

Τέλος η Αργεντινή, δείχνει ότι δεν είναι για πολλά… Ήθελε 2 σετ για να πάρει το βαθμό της πρόκρισης κόντρα στην Ιαπωνία. Προηγήθηκε 2-1 με 32-30 κι αντί να ορμήξει για το 3-1 , που θα τις έδινε άλλους 2 πόντους, ηττήθηκε… Ο Ντε Τσέκο δε δείχνει καλά, γενικά η ομάδα δεν είναι καλά ούτε παικτικά, ούτε πνευματικά. Σαφώς υπάρχει η γκρίνια για το 4ο σετ με την Ιταλία, όπου ένας απίθανος διαιτητής, αφού έδωσε λάθος πόντο στην Ιταλία και τον εξέθεσε το video challenge, έδωσε άμεσα παράβαση πιαστής πάσας , δίνοντας με το στανιό τον πόντο στους γηπεδούχους. Αλλά, με τη Φιλανδία είναι οι 15η και 16η της διοργάνωσης, σύμφωνα με την, μέχρι στιγμής, εικόνα…

Το πρόγραμμα:

21/9, 17.00: Σερβία – Γαλλία

21/9, 20.40: Πολωνία – Αργεντινή

22/9, 17.00: Σερβία – Αργεντινή

22/9, 20.40: Πολωνία – Γαλλία

23/9, 17.00: Γαλλία – Αργεντινή

23/9, 20.40: Πολωνία – Σερβία